SuperNaturals

Vriskom do Slobode!

Kako bismo osvijestili i osvijetlili sve što se u našem umu, egu i srcu krije, kako bismo razbili stare obrasce koji nas drže zarobljenima u prošlosti te iskusili Slobodu, bivanje Svjedokom, Tišinu i Mir – posegnimo za praksom koja nam zorno ukazuje koliko smo se uljuljkali u udobnost svoje zone komfora i prestali svjesno upravljati svojom voljom i životom.  

Ta je praksa intenzivna, tjelesna, brza i žestoka – i zove se Oshova Dinamička Meditacija.  

Rijetki su dani pravog, sočnog Slavlja Života, i evo danas je jedan od tih! 21 dan Oshove Dinamičke Meditacije je iza mene, i ovaj ciklus je – opet – napravio Čudo. Presložio stare emocije, iščupao nepotrebne i zaokrenuo doživljaj života. Osvijetlio mrak i zagrlio ga, objeručke. Jer mi smo bića Svjetla, i bića Tame, i živimo u dualnosti ove realnosti.  

Eh, taj Osho! Guru i po, neshvaćen, i na kraju svojega puta ocrnjen i olakrdijan… kao i mnogi veliki Učitelji. Njegovo je učenje izuzetno pragmatično, gotovo plastično, i pokazuje nam koliko smo pod utjecajem naučenih obrazaca, autopilota, iskustava i nagomilanih emocija. Mi smo kao nakupina kravlje balege, smrdljiva i ustajala, puna straha, brige, krivnje i srama – a ni sami ne znamo zašto!  

To je potpuno nepotrebno, kaže Osho. Ipak, malo koja duša koja obitava u zemaljskom tijelu i umu, dođe do razine u kojoj žudi za prihvaćanjem, razumijevanjem i naposljetku mijenjanjem zastarjele definicije samoga sebe. Treba hrabrosti za to.  

Jedanput su ga učenici pitali:  “Osho, zašto hodaš po kampu s tjelohraniteljima?”.  – “Jer jako dobro radim svoj posao, pa ćete me htjeti napasti, pretući, ubiti!”, odgovorio je. “Moj zadatak je razbiti ego, a to nitko ne voli!” 

Ne, ne želimo “razbijati” ego. Ne želimo se čistiti od starih emocija. Ne želimo gledati u svoje davno skrivene motive i nesvjesne obrasce ponašanja. Ne želimo mijenjati ništa, vrišti Đuro!  

“Ali nismo sretni”, kažemo mi. I zato – moramo pronaći hrabrost i uroniti u svoj um te uočiti gdje krivo skrećemo i zašto manifestiramo situacije, okolnosti, ljude i ponašanja koja nam se ne sviđaju.  

Kako bismo osvijestili i osvijetlili sve što se u našem umu, egu i srcu krije, Osho je baš za nas, tijela i umove Zapadnjaka, složio najgenijalniju praksu koja nam zorno ukazuje koliko smo se uljuljkali u udobnost svoje zone komfora i prestali svjesno upravljati svojom voljom i životom. Nazvao je tu praksu Oshova Dinamička Meditacija.  

“Zapadnjak nema živaca sjediti i promatrati svoj um,” zaključio je Osho, vrlo pravilno. “Zato njemu, kako bi razbio stare obrasce u tijelu i umu koji ga drže zarobljenim u prošlosti, i kako bi iskusio slobodu, bivanje svjedokom, tišinu i mir koji su skriveni iza zidova tog zatvora, treba da meditacija bude intenzivna, tjelesna, brza i žestoka”.  

Oshova Dinamička Meditacija je upravo to: direktan, žestok, dubok uvid u naše vlastite umove, u neprocesirane emocije koje čuče u raznim dijelovima našeg tijela, u štetne obrasce ponašanja i razmišljanja koje nas vode u nepromišljene riječi i akcije… i zbog kojih privlačimo okolnosti koje nam se ne sviđaju. Pa živimo živote bez strasti, bez para, bez iskrenosti, bez partnera, bez da živimo svoju svrhu.  

Dosta je toga, klikće Osho!  

Jednog jutra, ima tome 10-ak godina, Ines je umarširala u studio OM joge u svojem legendarnom tigrastom kombinezonu, ljuta i raščupana. Ines nikad nije ljuta i raščupana. “Osjećam se k’o govno” prosiktala je. Zabrinula sam se. Ines se nikad ne osjeća k’o govno! “Radim Osha. Izlaze kakice na sve strane!”  

Svaki put kad prolazim 21 dan Oshove Dinamičke Meditacije, to me sjećanje nasmije… Jer osjećam se k’o govno! Na sve strane cure kakice!  

Istovremeno, to me motivira, jer znam da će ta faza proći i da ću iz nje izaći drugačija. Iscijeljenija. Cjelovitija. Autentičnija.  

Izaći ću sasvim sigurno kao pobjednica! Nad samom sobom, nad svojim umom, nad svojim obrascima kontrole, nemoći, sumnje, ljutnje… Izaći ću iz ovog procesa kao nova ja, snažnija, okrijepljena jasnim uvidima u svoje ponašanje i razmišljanje.  

Zapravo, priznajem, jako volim taj 21-dnevni proces, jer mazohist u meni, perverznjak, pravi je veseljak! Znam da ću prolaziti svoj osobni pakao. Plakat ću. Vrištat ću. Upoznat ću ispočetka dijelove sebe koje sam davno sakrila od sebe. Izaći će emocije ranjene djevojčice, sjećanja nemoćnog djeteta. Vrištat ću ljutnju i bijes, frustraciju na cijeli svijet… Bit ću luda na mamu, tatu, djetinjstvo, svoje najdraže, a najviše na – sebe. 

Zašto bi ovo itko sebi radio, pitate se?  

Jer nema veće nagrade od otpuštanja viškova, nanizanih godinama i desetljećima patnje. Lakoću koja nastupa nakon oplakivanja starih rana, opraštanja samome sebi i svojim najbližima, otpuštanja grča neotpuštenih emocija – poznaju svi koji su prošli 21 dan Oshove Dinamičke Meditacije! “Kao da te netko oprao iznutra.“   

Nema veće nagrade u ovom životu od upoznavanja sebe i svojeg ludog uma, od prihvaćanja svih svojih potencijala, i naposljetku – mijenjanja razmišljanja i ponašanja. Kao da ti je netko pokazao koje dugmiće koje treba stisnuti kako bi bio svjestan – cijeloga sebe. Kako bi se oslobodio sve težine i počeo stvarati svijet kakvog želiš, i naposljetku prihvatio – vlastitu Moć!   

Transformirati ljutnju u suosjećanje, propustiti kroz sebe ustajalu energiju i osloboditi je, kako bismo je imali na raspolaganju za stvaranje svjesnog života. Otpustiti naučene obrasce ponašanja koji nas drže u prošlosti, upoznati unutarnju tišinu i jasnoću, osloboditi se navika koje nas zatvaraju u “kutije”… sve to, i još mnogo toga, donosi Oshova Dinamička Meditacija.  

Intenzivno? Jest! 

Oslobađajuće? Na mnogo razina!  

Iako se um uvijek bori protiv ovakve vrste iscjeljenja, i daje na desetke razloga zašto „baš sad ne bi trebao ovo raditi“, ja ću uvijek preporučiti, baš svima, da prođu ovaj proces. I ja ću, opet i opet, proći ovo sve! I opet ću plakati, otpuštati, opraštati, vrištati, bjesniti, divljati… i naposljetku, plesati sa svojim demonima i slaviti Život u svoj punini!  

Upoznat ću se opet ispočetka, prihvatiti se sa svim svojim “manama”, zagrliti sve svoje svjesno i nesvjesno, i biti jasnija samoj sebi. Ponovno ću gledati direktno u pletivo mojeg kompletnog bića, satkano od svjetla i tame, fraktalnih kodova i zlaćanih, čipkastih struktura Kreacije. Ponovno ću plesati u blještavom svjetlu Svjesnosti i prigrliti svoju Snagu, svoju Moć. Preuzet ću uzde svojih divljih konja i ploviti po oblacima Svijesti… Plesat ću i diviti se Kreaciji, Životu, svemu što postoji, i sebi samoj, i svemu što jesam JA, svemu što jesmo MI!  

Hvala ti, Osho! Nema tih riječi kojima ćemo ikada moći opjevati ovaj poklon koji si nam dao. I ne moramo, jer Ti znaš, i sada dok nas vjerojatno promatraš iz tijela uzašlog Majstora, koliko si svjesnosti ulio u ovaj svijet.  

A tebi, koji imaš hrabrosti i volje da još uvijek čitaš ovaj tekst, poručujemo: ako si dovoljno hrabar da pogledaš oči u oči svoj um, svoj ego, svoje rane – i svoju Svjetlost, ne časi časka nego posegni za Oshovom Dinamičkom Meditacijom. I slavi, slavi Život, oslobodi Sebe i vjeruj – znaj – da si tu s razlogom, s misijom, da uživaš u ovom postojanju!  

P.S. Oshovu Dinamičku Meditaciju preporučujemo raditi u grupi, kako bi grupna podrška podržala Volju da izdržimo 21 dan, bez prekida, bez oklijevanja. Ne posrnuti i ne dati si “opravdanje” za kojim naš um vrišti, traži hrabrost i snagu, i zato – pozivamo te da nam se pridružiš u sljedećem ciklusu Oshove Dinamičke Meditacije, gdje ćemo zajedno upoznavati sebe, svoje emocije, um, ego, rane – ali i svoju zlatnu stranu, svoje skrivene potencijale! I na kraju ćemo skupa slaviti Život, slaviti Sebe, slaviti Svjesnost!

Pročitaj sve dosadašnje tekstove

Otključaj zaboravljena znanja u sebi!

Sanja piše o svojem putu u New York, prijestolnicu Magije, kao i o svojem putu upoznavanja…

Vriskom do Slobode!

Kako bismo osvijestili i osvijetlili sve što se u našem umu, egu i srcu krije, kako bismo razbili…

In Tarot Veritas

Sanja Radović, autorica najvećeg online tečaja Tarota na hrvatskom jeziku i začetnica Vesele…

Četiri smjera, četiri Vjetra, četiri Žene Moći

Četiri Vjetra bez iznimke utječu na svaku ženu. Ako osvijestimo taj utjecaj, tada nam je on pomoć na…

Od Kakica do Šljokica – Sveta alkemija

Ines iz SuperNaturalsa piše nam kako iz straha (ili bilo koje druge Tame) izvlači Dar. Otkriva nam…

Kako je nastao prvi balkanski festival magije i svjesnosti – MagMa 

Sanja iz SuperNaturalsa piše nam kako se manifestirala njezina želja da Ines, Sergio i ona gostuju…

Kako sam spoznala sedam lekcija crne magije

Moja prirodna sklonost vidjeti samo lijepo, inače jedan od glavnih magijskih moći Svjetlosnog…

2 thoughts on “Vriskom do Slobode!”

 1. BORIS GRACIN

  Pitanja vezana uz Oshovu Dinamičku Meditaciju:
  1. Mjesto zbivanja vjerojatno nije zajedničko već svako sam sebi nalazi šumu gdje može vrištati?
  2. 21 dan je svaki dan za danom ili ima prekida ako nisam taj dan u mogućnosti otići na mjesto gdje mogu vrištati?
  Boris

  1. vanja@wearesupernaturals.com

   Dragi Borise, predlažemo da Oshovu dinamičku meditaciju radiš u prostoru svoga doma, radi praktičnih razlioga jer da, meditacija se radi 21 dan za redom i preporuka je biti sam u prostoriji, bez drugih ljudi i/ili kućnih ljubimaca. ?❤️?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *