SuperNaturals

ASHTANGA

EXPERT

Sadržaj

Ashtanga Expert je online tečaj za učenje i samostalno prakticiranje Prve Serije Ashtanga joge.

Tradicionalno, praktičar uči asanu po asanu uz savjete i upute učitelja – pa je tako posložen i ovaj tečaj: iz Epizode u Epizodu postepeno učimo sve više detalja te tako progresivno napredujemo kroz kompletan slijed Prve Serije, kako bismo činili i da vježbamo u tradicionalnim uvjetima.

Ashtanga joga je dinamična, precizna i uzbudljiva praksa, koja traži da poštujemo slijed položaja kako bi praksa imala najveći učinak. Zato poštujte redoslijed Epizoda i istražite svaku Epizodu po redu. Ne preskačite asane – a pogotovo ne Epizode!

Nakon što savladate položaje i upute iz prethodne, možete preći na sljedeću Epizodu. Naša sugestija je da svaku Epizodu prakticirate barem dva-tri tjedna prije prelaska na sljedeću lekciju – a zahtjevnijim Epizodama (od Epizode V na dalje) ako treba dajte i više tjedana ili mjeseci.

Zadnja Epizoda sadrži punu Prvu vođenu seriju uz brojanje daha. Ta je vođena sekvenca namijenjena svakodnevnom prakticiranju, nakon što ste poslušali i istražili sve lekcije iz prijašnjih 9 Epizoda i savladali sve asane i sve upute.

Upute za korištenje Ashtanga Experta

Ashtanga Expert poštuje osobni tempo svakog praktičara: vaša je odluka koliko ćete često prakticirati.

Tradicionalno, Ashtanga joga se prakticira 6 dana tjedno, ujutro, ali kako “za svakoga postoji njegova joga”, tako i vi prilagodite ovu praksu svojim potrebama.

Odvojite vremena za svoju praksu i budite redoviti, što god to za vas značilo – jer jogijska praksa je naše „sidro“, vrijeme koje poklanjamo sebi, i želimo dobiti sve “jogijske nagrade”: umiriti um, ozdraviti tijelo i očistiti organizam.

Preporuke

Ugasite mobitel, isključite sve izvore informacija i buke: prakticirajte u tišini.

Ashtanga joga se ne radi uz glazbu, jer je naša glazba – zvuk našeg daha.

Jedino što vam je potrebno za praksu jest jogijska prostirka i mirno mjesto.

Ashtanga joga se prakticira ujutro jer jako podiže razinu energije, pa izbjegavajte vježbati kasno navečer – osim ako imate noćnih obaveza. 

Precizno slijedite upute dane u Epizodama kako biste napredovali sigurno i polako kroz ovu dinamičnu praksu. Dajte si vremena i polako apsorbirajte sve informacije, kako bi tijelo prihvatilo nove načine kretanja bez otpora.

Budite nježni prema svojem tijelu i uvijek imajte na umu da je tijelo iz dana u dan u drugačijem stanju: ponekad će vam se činiti da ste prethodni dan mogli više, brže, bolje – ali to nije cilj joge. Cilj joge nije „cilj“ nego „put“: jogu radimo kako bismo si poklonili pažnju, bez očekivanja, bez natjecanja, za vlastito uživanje. Zdravlje njegujemo nježnošću i brigom za sebe, a ne ambicijama. Stoga ćete ponekad odlučiti prakticirati nježnije, ponekad žešće.

Ovisno o vašem predznanju, redovitosti i entuzijazmu, neke ćete Epizode proći brzo, dok ćete neke Epizode istraživati više tjedana, i mjeseci. Uzmite si vremena koliko god treba, jer nema potrebe za žurbom: kaže se da smo u Ashtanga jogi početnici 10 godina, pa si dajmo pravo da duže učimo zahtjevnije asane.

Svako toliko se vratite na prethodne Epizode, jer ćete s vremenom razviti razumijevanje za detalje koji su vam ranije promaknuli – stoga je zgodno svako toliko ponovno poslušati upute za asane koje ste već savladali.

Ako još niste, skinite poster sa svim asanama Prve Serije:

Neka naša praksa bude naš poklon svijetu!

Namaste!

Epizoda 1

Epizoda 2

Epizoda 3

Epizoda 4

Epizoda 5

Epizoda 6

Epizoda 7

Epizoda 8

Epizoda 9

Epizoda 10